Thursday, October 14, 2010

Artikel lama : Video Memali + UMNO (Mahathir) berusaha untuk mengharamkan PAS

Artikel lasa saya ini telah diterbitkan oleh Tranungkite.net pada 6 Febuari 2002 dibawah tajuk Andaian motif penayangan klip video Memali . Saya terjumpa balik artikel ini selepas menonton rancangan Kes di TV3/4 semalam berkenaan dengan kes rampasan senjata di Sauk dimana ianya adalah salah satu usaha untuk mengharamkan PAS.

Andaian motif penayangan klip video Memali

Setelah diteliti akan siri penayangan klip video Taliban Malaysia dan klip video Memali serta serangan BN dan media-media mereka, saya merasakan rancangan mereka adalah untuk mengharamkan PAS. Motif penayangan tersebut adalah kerana mereka hendak rakyat berfikir bahawa pengharaman PAS tersebut adalah wajar untuk membasmi unsur-unsur keganasan di dalam negara ini. Sebab itulah mereka telah memutarbelitkan temuramah dengan Azmi yang dikatakan salah seorang pengikut Ustz. Ibrahim.

Temuramah dengan Azmi yang dikatakan salah seorang yang terlibat didalam tragedi tersebut juga telah diputarbelitkan. Apabila beliau di tanya adakah mereka tersebut mati syahid.. Azmi mengatakan memang mereka syahid sebab mereka hanya mempertahankan hak mereka dan yang menyerang (polis) pula ada yang bukan Islam. Tetapi telah diputar belitkan untuk menunjukkan bahawa mereka yang terlibat dalam tragedi tersebut telah "sedar" akan kesilapan dan Ustaz Ibrahim dan PAs telah menyesatkan akidah mereka. kenapa mereka tak menyiarkan keseluruhan temuramah tersebut dan hanya berselang seli dengan ulasan oleh pihak RTM? Ini adalah kerana mereka tak mahu pekara sebenar diketahui ramai kerana ramai pengundi muda sudah tidak mengetahui peristiwa tersebut. Oleh itu penyokong BA dan parti pembangkang yang lain haruslah enggan membayar cukai radio dan TV kerana wang tersebut akan digunakan oleh pihak RTM dan RTM sudah menjadi biro penerangan BN, bukan sebuah agensi kerajaan lagi. seperti kata Astora Jabat didalam Mingguan Malaysia 3 Febuari lalu, parti pembangkan pun sebahagian dari institusi kerajaan, oleh itu RTM sebagai badan kerajaan tidak boleh menyerang PAS dalam bentuk propaganda tersebut. mereka hanya boleh menerangkan akan dasar kerajaan dan bukan menyerang mana-mana parti pembangkang didalam negara ini kerana parti pembangkang juga adalah sebahagian dari institusi kerajaan.

Mereka telah berusaha semasa tragedi Sauk dengan mengaitkan PAS dengan kumpulan Al Ma'unah tetapi malang bagi mereka, PAS tidak masuk didalam perangkap mereka. Ini disahkan oleh seorang wartawan yang makan semeja dengan saya di restoran Mc Donald Masjid jamek pada hari DSAI dijatuhi hukuman pada 8 Ogos 2000.

kemudian lihat pula akan apa yang diucapkan oleh Mahathir di New York baru-baru ini... Bayangkan beliau menyerang PAS di forum antarabangsa. Ini seolah-olah untuk menarik sokongan antarabangsa didalam usaha mengharamkan PAS dan supaya bliau tidak di kutuk sebagai anti demokrasi oleh masyarakat antarabangsa apabila mengharamkan PAS kelak.. Kenapakah membawa isu didalam negara ke luar negara....?

Selain dari itu kita dapati bahawa Mahathir akan berada diluar negara selama sebulan dan dari segi sejarahnya, banyak tragedi akan berlaku semasa beliau tiada di dalam negara. Jadi, kemungkinan satu tindakan terhadap PAS akan dilakukan didalam masa terdekat ini.

Anak perelih

No comments:

linkwithin.com

Dalam isu Khutbah Jumaat di Pulau Pinang dan Non-Muslim masuk kedalam Masjid, ianya menyerlahkan akan KEJAHILAN pemimpin UMNO tentang hukum hakam Islam... Other Related Posts

..